Hvad er et nærværende liv?

Det hele begyndte med, at jeg besluttede at tømme opvaskemaskinen langsomt.

Et nærværende liv er en tilstand, hvor du er til stede i øjeblikket og bevidst om dine tanker, følelser og handlinger. Det handler om være, at kunne slippe, bekymringer om fortiden eller fremtiden og i stedet fokusere på det, der sker lige nu.

For at opnå nærvær, skal det trænes på daglig basis, og træningen behøver ikke at tage afsæt i meditation eller mindfulness. For nogle mennesker kan ordene alene, være med til at skabe et indre forventningspres til, at kunne finde indre ro med den metode. Der kan være så meget blæs på fra indersiden, at det er for stort et skridt. Der er et utal af måder, at begynde at træne nærvær. Min oplevelse af nærvær er, at det kun er muligt at tilbyde ægte nærvær til andre, når jeg formår at finde ro i mig selv.

Meditation var for stort et skridt for mig, og jeg havde brug for en mere praktisk og fysisk opmærksomhed.
De 2 nye vaner, som jeg trænede over lang tid var
at chekke ind i mit åndedræt i bestemte situationer og tage 3 dybe åndedrag.
at tømme opvaskemaskinen langsomt.

Det sidste lyder åndsvagt og jeg forstår hvis du tænker sådan, men begge tiltag havde en stor effekt. Jeg havde en lille lap tæt på opvaskemaskinen, hvor jeg havde skrevet TØM LANGSOMT. Min vejrtrækning trænede jeg ved at lave en regel om at tage 3 dybe åndedrag, hver gang jeg satte mig ind i min bil, og hver gang jeg satte mig tilbage på min kontorstol. Det blev meget tydeligt for mig, hvor lidt jeg faktisk trak vejret ordentligt. I dag er mit åndedræt blevet som en god kop kaffe. Noget jeg kan trænge til. Min krop kan trænge til ilt og dermed ro. Beskeden kommer nu fra min krop i stedet for, at det var noget, jeg skulle tænke mig til. Med de to tiltag begyndte jeg at kunne mærke mit fravær af nærvær, men også en længsel efter mere.

Når vi får langsomheden ind i vores liv, bliver det lettere at få kontakt til den tænkende hjerne og til sammenpakkede følelser, som kalder fra kroppen. At leve nærværende betyder at værdsætte de små øjeblikke i livet. Det kan være en sød hilsen på en seddel, mærke sine fødder på underlaget, smøre natcremen på sin hud med en kærlig hånd, frem for en hurtig rutine, duften af rent sengetøj eller en god samtale med en ven, som hænger lidt ved i et stykke tid. Nærværet handler om at træne, at sætte pris på de dejlige eller betydningsfulde øjeblikke uanset, hvor simpelt det måtte være. Det er der vi mærker livet og mærker os selv. Mangler nærværet og vi ikke lægger mærke til noget eller nogen, kommer livskriserne og utilfredsheden. Vi kigger for langt frem eller for langt tilbage for længe ad gangen.

Vi kan både være nærværende indad, så det bliver lettere at registrere egne grænser og behov og vi kan være nærværende udad mod vores relationer. Jeg tror, at mange af os kender til at være et sted sammen med andre mennesker uden helt at være til stede mentalt. Så nærværet sammen med relationer er for mig, at kunne være mentalt til stede op på den måde forbedre kvaliteten af nærvær i dine relationer. Når du er fuldt til stede i en samtale, lytter du aktivt og viser interesse for den anden person. Alene det, kan minimere små gnidninger og misforståelser, når den fortællende part, føler sig hørt og måske forstået. Det skaber dybere forbindelser i enhver relation.

At leve et nærværende liv er ikke let i vores moderne verden, hvor teknologi og travlhed ofte trækker vores opmærksomhed væk fra nuet. Men det er en værdifuld praksis, der kan berige dit liv på utallige måder. Så husk at trække vejret dybt, sænk tempoet og start med opvaskemaskinen og vær tålmodig med dig selv. Det kræver rutiner og vedholdenhed at etablere nye vaner og nye måder at være i verden på.

Øvelse:
Hvilke to ting kan du beslutte dig for lige nu, at du kan gøre den næste periode, for at træne dit nærvær, og hvad kan du gøre, for at huske at gøre de to?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *